Ten pyszny deser jest prosty, ale nie każdy robi go poprawnie. Dlaczego?
REKLAMA
Wszyscy mamy swoje ulubione i sprawdzone przepisy na potrawy, które cieszą naszych bliskich i znajomych. Uwielbiamy desery i ciasta, które możemy wykonać szybko i prosto. Deser, o którym mowa to lava cake. Jest teoretycznie prosty w wykonaniu, lecz mimo to, nie każdy potrafi go wykonać dobrze – często czekolada nie wypływa i deser jest suchy, ale jeśli się uda, to przyniesie naprawdę duży aplauz przy świątecznym stole. Znamy odpowiedź, która sprawi, że ten rewelacyjny, czekoladowy deser wyjdzie idealnie każdemu!
Fondant czekoladowy – zwany inaczej lava cake. Jest to wykwintny deser czekoladowy, który z wierzchu ma lekko chrupiącą skórkę, a w środku…płynną, gorącą i przepyszną czekoladę, która wypływa po przekrojeniu!
Podaje się go z musami owocowymi (najlepiej słodko-kwaśne – wiśnie, porzeczki), bitą śmietaną, lodami waniliowymi. Takie połączenie smakuje nieziemsko, a w dodatku przepis jest prosty w wykonaniu, bo składa się jedynie z 6 składników.
REKLAMA
Jeśli chcesz zrobić lava cake to musisz mieć pojedyncze kokilki , a jeśli takich nie posiadasz to możesz wykorzystać blaszkę na babeczki + papierowe kokilki.
Fondant czekoladowy – pyszny deser, który jest prosty, ale nie każdy robi go poprawnie. Dlaczego?
Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – temperatura, czas pieczenia, zbyt krótko i słabo wymieszane składniki. To sprawia, że fondanty wychodzą zbyt suche, bez płynnego czekoladowego środka i mają grudki. Wychodzi wtedy bardziej babeczka przypominająca brownie lub niedopieczone ciasto.
Fondanty piecze się krótko – max do 8 min. Należy pilnować i obserwować wierzch lava cake – jeśli będzie już widać, że jest chrupkie, ale lekko lejące to należy od razu wyjąć je z piekarnika i odczekać 2 minuty. Pamiętaj, że deser podaje się od razu – na ciepło.
REKLAMA
Wszystko zależy także od piekarnika – każdy piecze inaczej – to wiemy wszyscy, dlatego musisz obserwować deser i być czujnym, aby w każdej chwili je wyjąć z piekarnika.
Najlepsza temperatura to 205 st. C. Składniki trzeba także dobrze wymieszać i pilnować czekolady, by się nie zwarzyła.
Przepis na lava cake – fondanty czekoladowe
Składniki:
» 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
» 50 g masła + do posmarowania kokilek
» 2 jajka
» 4 łyżki cukru
» szczypta soli
» 1 łyżka mąki + do posypania kokilek
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 205 st. C.
Foremki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Jeśli używasz blaszki, to nie smaruj masłem, tylko wyłóż miejsca na babeczki papierowymi kokilkami. Czekoladę rozpuść najlepiej w kąpieli wodnej – umieść miskę blaszaną z masłem i kostkami czekolady na garnek z małą ilością wody i gotuj bardzo powoli, aż się rozpuszczą. Uważaj aby temperatura nie była za wysoka- inaczej czekolada może się zwarzyć.
Po rozpuszczeniu zdejmij miskę z piekarnika i wymieszaj na gładką masę, odstaw do lekkiego przestudzenia. Jajka wbij do miski, dodaj cukier, sól i mikserem ubij lekko na jednolitą masę. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj już drewnianą łyżką.
Dodaj do jajecznej masy roztopioną masę czekoladową i wymieszać wszystko drewnianą łyżką, aż wszystko połączy się i będzie gładką masą.
Wlej masę do foremek, kokilek i wstaw na blaszkę do piekarnika. Piecz przez około 8 minut i obserwuj. Wyjmij z piekarnika i odczekaj 2 minuty. Teraz tylko trzeba delikatnie wyłożyć na talerzyki i udekorować pysznymi dodatkami!