Krojenie cebuli to czynność niezbyt przyjemna. Po rozkrojeniu, warzywo wytwarza substancję o nazwie S-tlenek tiopropanolu, który co prawda nie ma zapachu, ale działa drażniąco i doprowadza do łez. Jak tego uniknąć? Oto kilka niezawodnych trików.
Krojenie pod wodą
Zmiana otoczenia może zdecydowanie uśmierzyć drażniącą siłę cebuli. Można uniknąć łez krojąc cebulę w naczyniu z wodą.
Wrząca woda
Wrzątek zmiękczy miąższ cebuli i równocześnie osłabi jej właściwości drażniące. Gdy mamy zamiar wykorzystać cebulę do gotowania, to przed pokrojeniem możemy ją też sparzyć wrzątkiem.
Zapalona świeczka
Podczas krojenia cebuli można zapalić świeczkę, wówczas mocny zapach wzniesie się w górę, i będzie mniej dokuczliwy.
Zanurzenie cebuli w wodzie
Obraną cebulę należy wrzucić na moment do wody. To sprawi, że zaczną uwalniać się sulfidy. Nie jest to perfekcyjne podejście, ale można w ten sposób zneutralizować część lotnych związków w cebuli.
Chłód
Jeżeli przed pokrojeniem cebuli włożymy ją do lodówki, to w czasie siekania bez wątpienia wylejemy mniej łez!
Włączenie okapu kuchennego
Gdy w czasie krojenia cebuli wyzwoli się zapach, wtedy pomóc może włączenie okapu. Urządzenie może pochłonąć woń.
Ostry nóż
Solidny, ostry nóż to podstawa, ponieważ sprawnie przecina warzywo i jednocześnie nie ściska jego włókien. W takim przypadku ulatnia się dużo mniej lotnych związków podrażniających oczy.
Inne sposoby
Podczas krojenia tego warzywa lepiej nie oddychać nosem tylko ustami oraz nie dotykać oczu, Innym sposobem jest odwrócenie głowy w czasie siekania cebuli. Można też uchylić okno.