Tradycyjna sałatka śledziowa z jajkiem, a może zdrowa sałatka z jarzyn? Przedstawiamy dwa niepowtarzalne przepisy na sałatki bożonarodzeniowe. W święta zazwyczaj na stołach rządzą ryby przygotowywane na wiele sposobów, pierogi, oraz zupy, szczególnie grzybowa i barszcz czerwony. Jednak część osób uwielbia sałatki.
Jeżeli szukasz przepisu na smaczną i zdrową potrawę, która zasmakuje Tobie i Twoim najbliższym to dobrze trafiłeś! Wobec tego, prezentujemy dwa najlepsze przepisy na sałatki bożonarodzeniowe.
Sałatka ze śledzi i jajek
Składniki:
2 ugotowane na twardo jajka
3 kiszone ogórki
1 średnie jabłko
4 filety śledziowe
groszek konserwowy (pół puszki)
kukurydza konserwowa (pół puszki)
30 g majonezu
sól
pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Śledzie wymocz w wodzie przez około 1 godzinę, po czym je odsącz. Pokrój je w kostkę i wrzuć do miski. W kostkę pokrój także ogórki, jabłko, jajka i przesyp do śledzi. Wsyp też groszek i kukurydzę, które wcześniej odsącz z zalewy. Do sałatki dodaj majonez, natkę, sól i pieprz. Po wymieszaniu sałatka śledziowa jest gotowa!
Sałatka jarzynowa
Składniki:
3 ogórki kiszone
2 marchewki
1 seler
3 ugotowane na twardo jajka
1 pietruszka
3 ziemniaki
1/4 cebuli
1 łyżeczka musztardy
groszek konserwowy (puszki)
1 niepełna szklanka majonezu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pietruszkę, ziemniaki, seler i marchewkę starannie umyj, a następnie włóż do garnka i zalej wodą. Warzywa przykryj i gotuj do miękkości około 35 minut. Po tym czasie odcedź je i odstaw. Gdy ostygną obierz warzywa i pokrój w małą kostkę. To samo zrób z cebulą i ogórkami. Jaja obierz ze skorupek i również pokrój w kostkę. Groszek odcedź. Wszystkie posiekane warzywa, groszek i jajka włóż razem do miski, dodaj musztardę i majonez, a na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko przemieszaj. Sałatka jest gotowa!