Ogórki kiszone mają nieprzeciętny słono-kwaśny smak i nie można ich porównać do czegokolwiek innego. Okazuje się, że w szybki i prosty sposób można przygotować z nich ciekawą przekąskę albo świetny dodatek do potraw, który bije na głowę nawet klasyczną mizerię.
Ewidentnie kiszone ogórki to smakołyk lubiany chyba przez każdego. Na bazie tych właśnie chrupiących warzyw można zrobić sałatkę, której smak dorówna nawet mizerii.
W sałatce poza ogórkami kiszonymi, czołowe miejsce zajmuje cebula i kukurydza. Wszystkie składniki tworzą razem kapitalny zestaw smakowy, który na pewno zafascynuje nawet niejadków.
Składniki:
6 kiszonych ogórków
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
2 g pieprzu
cebula (czerwona lub biała)
2 g soli
pół ząbka czosnku
2 łyżki oleju bądź oliwy
Przygotowanie sałatki:
Jeśli masz już wszystkie potrzebne składniki, możesz zabrać się do przygotowywania sałatki. Najpierw, kiszone ogórki (najlepiej te domowe) pokrój w niedużą kostkę, a potem przełóż do miski.
Pora na cebulę. Jeśli nie posiadasz czerwonej, użyj tej zwykłej, chociaż odmiana czerwona jest smaczniejsza i ma trochę więcej substancji odżywczych. Posiekaj ją w bardzo małą kostkę i wsyp do miski. Dodaj też zmiażdżony czosnek. Do sałatki dosyp kukurydzę konserwową. Warzywa dopraw solą, pieprzem, wlej trochę oliwy lub oleju. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie włóż do lodówki (na godzinę), aby smaki się ze sobą przegryzły.
Kiszone ogórki w takim wydaniu bez wątpienia usatysfakcjonują wszystkich domowników, którym znudziła się już mizeria.