REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSmażysz w ten sposób mięso mielone? Całkowicie rujnujesz jego smak!

Smażysz w ten sposób mięso mielone? Całkowicie rujnujesz jego smak!

mięso mielone

REKLAMA

Mięso mielone spełnia dosyć dużą rolę w kuchni, bo wykorzystuje się je głównie do przygotowania różnych dań, na przykład zapiekanek. Najczęstszą formą obróbki jest smażenie na patelni. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że popełnia błąd podczas wrzucania mięsa, który odbija się na jego smaku, a także konsystencji.

Z mielonego mięsa, oprócz zapiekanek można przygotować wiele smakowitych dań, takich jak kotlety mielone czy pulpeciki w sosie pomidorowym. Potrawy tego typu pasują na każdą okazję. Jednak mało kto wie, że podczas smażenia bardzo łatwo jest popełnić błąd, który całkowicie potrafi zrujnować smak mięsa.

Jak smażyć mięso mielone? Błąd, który rujnuje smak

mięso mielone

REKLAMA

Niektóre dania wymagają wyłącznie smażenia mięsa, dlatego warto wiedzieć, w jaki sposób to zrobić, aby nie zepsuć jego smaku. Błąd, który popełnia większość z nas, to wrzucanie od razu całej zawartości opakowania na rozgrzaną patelnię. Niestety niektórzy nie mają pojęcia o tym, jak wiele zależy od tego smak, aromat dania i konsystencja.

A dlaczego jest to tak istotne, aby nie wrzucać całego mięsa na patelnię? Według informacji na portalu Pomysłodawcy, mięso mielone smażone w ten sposób tak naprawdę wcale się nie smaży, tylko gotuje. Zbyt duży kawałek zimnego mięsa wrzuconego na patelnię automatycznie obniża jej temperaturę.

Mielone mięso ma w sobie soki, które pod wpływem słabej temperatury gotują się, zamiast smażyć. Takie rozwiązanie nie jest dobre, bo sprawia, że mięso ścina się dużo wolniej, a to skutkuje brakiem soczystości. 

REKLAMA

Jak najlepiej smażyć mięso?

mięso mielone

Po prostu wrzucaj je partiami, w odstępach kilku minut. Dzięki temu szybko się zetnie, a soki pozostaną wewnątrz. Po usmażeniu w ten sposób, mięso mielone będzie aromatyczne, smaczne i dosłownie będzie rozpływało się w ustach.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA