Faworki są bardzo znanym, słodkim deserem. Najczęściej przygotowujemy je na tłusty czwartek. Chcesz zrobić je samodzielnie i szukasz sposobu na to, aby były niezwykle kruche i chrupiące? To koniecznie wypróbuj tego niesamowitego triku. Wystarczy dodać do ciasta ten jeden składnik, a będą rozpływać się w ustach!
Faworki to smaczny, chrupiący i słodki przysmak, który przygotowujemy najczęściej z okazji tłustego czwartku czy też karnawału. Chyba każdy wie, że najlepiej smakują te, które zrobione są przez nas samych. Często wiele osób chce urozmaicić tradycyjny przepis, dlatego warto wypróbować recepturę z dodatkiem tego 1 składnika. Dzięki niemu faworki są bardzo chrupiące i pyszne.
Faworki z tym składnikiem są niezwykłe w smaku i bardzo chrupiące. Najlepszy przepis
Tym sekretnym składnikiem jest piwo – to ono sprawia, że faworki z tego przepisu są bardzo chrupiące, puszyste, a zarazem tak delikatne, że spożywanie ich jest wręcz największą przyjemnością jaka płynie z jedzenia. Zapewnia także prawidłową konsystencję ciasta. Warto więc dodać go podczas przygotowań i zachwycać się niecodziennym smakiem faworków.
Jednak zanim przystąpisz do smażenia faworków, to pamiętaj o jednej, ważnej wskazówce: zadbaj o to, by temperatura składników była niska. Wtedy ciasto będzie kruche, a także zachowa stabilną fakturę.
Przepis na najlepsze i chrupiące faworki
Składniki:
› 6 żółtek
› 2 szklanki mąki pszennej tortowej
› 500 ml jasnego piwa
› 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
› szczypta soli
› tłuszcz do smażenia
› cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, wsyp proszek do pieczenia, szczyptę soli i wlej piwo. Ciasto wyrabiaj bardzo dokładnie, pamiętaj, że należy poświęcić odrobinę czasu na kilkukrotne wałkowanie i zawijanie ciasta, aby wtłoczyć powietrze.
Po tym zacznij wałkować ciasto partiami. Ważne, by jak najrzadziej podsypywać je mąką – to ma chronić przed nadmiernym wyschnięciem ciasta. Okrągłym nożem wytnij równe pasy, a następnie nacinaj je kolejno wzdłuż i przez wyciętą w środku dziurkę przełóż jeden koniec ciasta.
Smaż faworki z obu stron , aż będą mieć złoty kolor. Żeby faworki nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu, możesz dolać odrobinę spirytusu. Po usmażeniu wyłóż ciastka na kratki, by usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki poukładaj na talerzu, a następnie posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz też przepis na faworki z ciasta francuskiego. Są pyszne i szybkie w przygotowaniu!