Faworki, które przygotujesz w 15 minut. Idealne na Tłusty Czwartek

faworki

Faworki zwane inaczej chrustami to idealny pomysł na zbliżający się tłusty czwartek. Jeśli nie masz jednak czasu na ich klasyczne przygotowanie, to świetna alternatywą będą faworki z ciasta francuskiego! To jeden z najszybszych deserów z piekarnika. Poznaj banalnie prosty przepis na chrupiące, niezwykle delikatne i bardzo pyszne faworki! 

   

Francuskie faworki to idealny pomysł kiedy nie mamy czasu przygotować tradycyjnych faworków – ciasto wyrabiamy wtedy samodzielnie. Faworki z ciasta francuskiego są idealne na każdą okazję, w szczególności na Tłusty Czwartek, który zbliża się wielkimi krokami.

Faworki z ciasta francuskiego – szybkie i pyszne!

Składniki:

» 1 opakowanie ciasta francuskiego

» łyżka cukru pudru

   

Przygotowanie:

Wyjmij ciasto francuskie z opakowania i pozostaw na kilka minut, nie rozwijaj. Ciasto po wyjęciu z lodówki potrzebuje chwili czasu na zmięknięcie, dzięki temu podczas rozwijania ciasto nie będzie pękać. Po tym czasie rozwiń ciasto i wytnij paski – tak jak w tradycyjnym przepisie. Po środku każdego z nich lekko natnij, a potem chwyć za jeden koniec, następnie przełóż go przez nacięty otwór i wywiń na zewnątrz.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni z termoobiegiem. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, następnie układaj je zachowując odstępy i włóż do piekarnika na około 10 minut.

   

Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i gotowe! Smacznego!


Poznaj przepis na pyszne pączki z jabłkami, które smakują lepiej niż kupne!


     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News