Zupa pomidorowa często gości na naszych stołach. Istnieje mnóstwo sposobów przyrządzania tej potrawy. Możemy ją ugotować na koncentracie, świeżych pomidorach, pomidorach z puszki albo na soku pomidorowym.
Magda Gessler podzieliła się recepturą, która wręcz zachwyca. Okazuje się, że do przygotowania perfekcyjnej zupy wystarczy użyć soku pomidorowego. Również dzięki kilku innym dodatkom potrawa będzie smaczna, a bliscy na pewno to docenią i poproszą o przepis.
Gotowanie zupy pomidorowej nie powinno przysporzyć nikomu większych problemów. Chociaż czasami może nie sprostać naszym wymaganiom kulinarnym. Wtedy przyjrzyjmy się bliżej formie pomidorów, które dodajemy do bulionu – najczęściej jest to koncentrat pomidorowy.
Dodając koncentrat, danie może mieć nieco kwaśny smak. Zupa jest najsmaczniejsza na domowym przecierze pomidorowym lub na pulpie pomidorowej Jednak nie każdy ma czas na przyrządzenie tego specjału od podstaw.
Przydatna może być receptura znanej restauratorki na zupę pomidorową. Poniżej prezentujemy wspaniały i wypróbowany przepis Magdy Gessler na wersję zupy, której bazą jest sok pomidorowy.
Składniki:
1 l wody
1 litr soku pomidorowego
włoszczyzna
lubczyk
cebula
śmietana
przyprawy
sól
bazylia
kostki rosołowe
3 ząbki czosnku
pieprz
tymianek
Przygotowanie:
Zacznij od zagotowania wody. Dodaj do niej przyprawy i zioła. Potem wrzuć do wywaru kostki rosołowe. Pokrój włoszczyznę i wrzuć do gotującego się bulionu. Obierz cebulę i podpiecz ją chwilę nad palnikiem. Następnie pokrój ją w kostkę i dodaj do zupy.
Dorzuć zmiażdżony czosnek i wlej sok pomidorowy. Wszystko gotuj na niewielkim gazie do czasu, aż jarzyny zmiękną. Na końcu zabiel potrawę śmietaną. Przed serwowaniem możesz zupę posypać świeżą bazylią lub natką pietruszki. Smacznego.