W coraz cieplejsze dni jednym z ulubionych deserów niewątpliwie jest galaretka. Warto ją przygotować według domowego, sprawdzonego sposobu, aby mieć pewność co do jej składu.
W wielu sklepach bez problemu możemy kupić galaretki. Ich skład jednak niekiedy nie jest najlepszy, dlatego decydując się na poniższy przepis mamy gwarancję zdrowszego deseru.
Składniki:
200 g świeżych truskawek (możesz użyć także mrożonych)
1/3 szklanki cukru
sok z jednej, świeżej pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
żelatyna (1 i 1/2 łyżeczki na 250 ml powstałego musu)
Sposób przygotowania:
Truskawski płuczemy, suszymy i pozbawiamy szypułek, a potem miksujemy przy użyciu blendera na mus. Dodajemy sok z pomarańczy i cytryny oraz cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. 1/3 szklanki musu podgrzewamy, dodajemy żelatynę i czekamy aż się rozpuści.
Żelatynę dolewamy do reszty musu i mieszamy. Całość przelewamy do silikonowej formy lub do deserowych pucharków. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie jest gotowa.