Chrupiąca sałatka jarzynowa to prawdopodobnie najbardziej popularna sałatka w Polsce. Przeważnie jest przyrządzana z gotowanych warzyw, ale dzisiaj proponujemy wam coś nowego. Prezentujemy recepturę na sałatkę z warzyw pieczonych.
Jeżeli chciałbyś oczarować bliskich, przygotuj niezwykle ciekawą potrawę. Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw smakuje całkiem inaczej niż ta tradycyjna, dlatego doskonale sprawdza się jako ekscytująca nowość. Konsystencja jarzyn także różni się od tych gotowanych, a podczas jedzenia czuć przyjemne chrupanie.
Chrupiąca sałatka jarzynowa – pyszna i oryginalna. Przepis
Składniki:
» 5 ziemniaków
» 2 pietruszki
» 3 marchewki
» 1 cebula
» kawałek selera
» 4 kiszone ogórki
» 1 jabłko
» 1 puszka groszku konserwowego
» 2 łyżki majonezu
» 1 łyżka musztardy
» natka pietruszki
» sól
» szczypta czarnego pieprzu
Wykonanie:
Umyj pietruszki, marchewki, ziemniaki i seler, następnie osusz je papierowym ręcznikiem. Ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i umieść warzywa w piekarniku nagrzanym do 210℃ na 1 godzinę.
Po wyjęciu warzyw z pieca, odstaw je do ostudzenia. Ogórki odsącz z zalewy, a potem pokrój w małą kostkę. Z jabłka usuń gniazdo nasienne, pozbaw skórki i pokrój na mniejsze cząstki, następnie obierz cebulę i bardzo drobno posiekaj. Do naczynia dodaj odcedzony z zalewy groszek, musztardę, szczyptę pieprzu, soli oraz 2 łyżki majonezu.
Sałatkę dobrze wymieszaj, a potem wstaw do chłodziarki na całą noc. Przed serwowaniem udekoruj ją pokrojoną natką pietruszki. Smacznego.