Okazuje się, że kuchenka mikrofalowa nie służy tylko do podgrzewania potraw. Urządzenie ma dużo więcej praktycznych zastosowań, z którymi warto się zapoznać!
Kuchenka mikrofalowa umożliwi suszenie ziół
W popularnej mikrofalówce możemy z sukcesem wysuszyć zioła (np. majeranek, lubczyk). Należy je położyć na ręcznikach papierowych i podgrzewać około 30 sekund w urządzeniu na 100-procentowej mocy. Czynność trzeba powtarzać do czasu, aż zioła wyschną na tyle, że będzie można je z łatwością pokruszyć.
Sposób na sok z cytrusów
Jeżeli chcesz wycisnąć sok z owoców cytrusowych (np. pomarańczy czy limonek), włóż je na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej nastawionej na pełną moc. To sprawi, że szybciej wyciśniesz sok i będzie go dużo więcej. Łatwiej pozbędziesz się także albedo (białej skórki) z cytryny czy pomarańczy.
Trik z odświeżeniem deski do krojenia
Podczas krojenia niektórych produktów (np. ryb), na desce utrzymuje się niezbyt przyjemna woń, której trudno się potem pozbyć. Tutaj także ratunkiem jest mikrofalówka. Wystarczy wziąć cytrynę, przetrzeć nią deskę do krojenia i podgrzewać przez minutę w urządzeniu. Po wyjęciu deski, po nieprzyjemnym zapachu nie będzie już śladu.