Kremowe ciasto bez pieczenia jest tak pyszne, że musisz spróbować. Idealne na upalne dni i nie tylko, bo sprawdzi się na każdą okazję. Ten smak to prawdziwy hit lata. Sprawdź przepis!
W lato najczęściej szukamy przepisów, które nie wymagają pieczenia, żeby jeszcze bardziej nie ogrzewać pomieszczenia w domu. Dlatego dziś przedstawiamy rewelacyjny przepis na ciasto, które smakuje lepiej niż lody ze sklepu. Jest tak kremowe, że rozpływa się w ustach, a w dodatku zimne i orzeźwiające!
Kremowe ciasto bez pieczenia w kilka minut! Przepis
Składniki:
Spód:
» 500 g zmielonych herbatników
» 200 g margaryny lub masła
» 200 ml mleka
Krem budyniowy:
» 600 ml mleka
» 2 budynie waniliowe
» 4 łyżki cukru
» 300 ml śmietanki do ubijania
Bita śmietana na wierzch:
» 150 ml śmietanki do ubijania
Dekoracja:
» 150 g białej czekolady + 50 ml śmietanki do ubijania
Przygotowanie:
Krem budyniowy: do miski wsyp budynie waniliowe i cukier, a następnie wlej 200 ml mleka i zmiksuj do połączenia składników. Pozostałe 400 ml mleka wlej do garnka i zagotuj, a gdy się zagotuje, wlej zmiksowane budynie. Zmniejsz ogień i miksuj wszystko na najniższych obrotach, aż masa zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.
Spód: herbatniki zmiel w malakserze, następnie przełóż do miski i dodaj rozpuszczone masło oraz mleko – wymieszaj ręcznie. Wyłóż spód na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj dociskając palcami. Odstaw do lodówki.
Schłodzony krem budyniowy zmiksuj do momentu, aż uzyskasz gładką masę bez grudek. W oddzielnej misce ubij 300 ml śmietany kremówki, a potem dodaj do masy budyniowej i zmiksuj. Wyłóż gotowy krem na schłodzony spód z herbatników.
Bita śmietana na wierzch: ubij i wyłóż na masę budyniową. Białą czekoladę wsyp do miski, dolej śmietankę i włóż do mikrofali, by składniki się połączyły. Wymieszaj, chwilę ostudź, następnie polej na wierzch bitej śmietany. Ciasto schłodź w lodówce. Smacznego!