Kremowe ciasto bez pieczenia – lepsze niż lody. Prawdziwy hit na lato!

Kremowe ciasto bez pieczenia
YouTube | Natašine Slastice

Kremowe ciasto bez pieczenia jest tak pyszne, że musisz spróbować. Idealne na upalne dni i nie tylko, bo sprawdzi się na każdą okazję. Ten smak to prawdziwy hit lata. Sprawdź przepis!

REKLAMA

W lato najczęściej szukamy przepisów, które nie wymagają pieczenia, żeby jeszcze bardziej nie ogrzewać pomieszczenia w domu. Dlatego dziś przedstawiamy rewelacyjny przepis na ciasto, które smakuje lepiej niż lody ze sklepu. Jest tak kremowe, że rozpływa się w ustach, a w dodatku zimne i orzeźwiające!

Kremowe ciasto bez pieczenia w kilka minut! Przepis

Kremowe ciasto bez pieczenia
YouTube | Natašine Slastice

Składniki:

Spód:

» 500 g zmielonych herbatników

» 200 g margaryny lub masła

» 200 ml mleka

Krem budyniowy:

» 600 ml mleka

» 2 budynie waniliowe

» 4 łyżki cukru

» 300 ml śmietanki do ubijania

Bita śmietana na wierzch:

» 150 ml śmietanki do ubijania

Dekoracja:

» 150 g białej czekolady + 50 ml śmietanki do ubijania

REKLAMA

Przygotowanie:

Krem budyniowy: do miski wsyp budynie waniliowe i cukier, a następnie wlej 200 ml mleka i zmiksuj do połączenia składników. Pozostałe 400 ml mleka wlej do garnka i zagotuj, a gdy się zagotuje, wlej zmiksowane budynie. Zmniejsz ogień i miksuj wszystko na najniższych obrotach, aż masa zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.

Spód: herbatniki zmiel w malakserze, następnie przełóż do miski i dodaj rozpuszczone masło oraz mleko – wymieszaj ręcznie. Wyłóż spód na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj dociskając palcami. Odstaw do lodówki.

REKLAMA

Schłodzony krem budyniowy zmiksuj do momentu, aż uzyskasz gładką masę bez grudek. W oddzielnej misce ubij 300 ml śmietany kremówki, a potem dodaj do masy budyniowej i zmiksuj. Wyłóż gotowy krem na schłodzony spód z herbatników.

Bita śmietana na wierzch: ubij i wyłóż na masę budyniową. Białą czekoladę wsyp do miski, dolej śmietankę i włóż do mikrofali, by składniki się połączyły. Wymieszaj, chwilę ostudź, następnie polej na wierzch bitej śmietany. Ciasto schłodź w lodówce. Smacznego!

Podziel się: