ekspresowe ciasto stracciatella bez pieczenia
YouTube | Natašine Slastice

Ekspresowe ciasto stracciatella bez pieczenia to wyśmienity deser, który pokochają wszyscy, a zwłaszcza Ci najmłodsi smakosze. Nie wymaga pieczenia, jest obłędne w smaku i lekkie jak chmurka. Tak pyszne, że dosłownie rozpływa się w ustach. Poznaj przepis!

Słowo stracciatella może kojarzyć się przede wszystkim ze słynnymi lodami na patyku. Jednak jest pewien deser, który smakuje o wiele lepiej niż lody, jest lekkie jak piórko i ekspresowe w przygotowaniu, bo nie wymaga pieczenia, a nawet wielu składników. Sprawdzi się rewelacyjnie na każdą okazję, a zwłaszcza w upalne dni. Koniecznie wypróbuj tego przepisu.

Ekspresowe ciasto stracciatella bez pieczenia – idealny deser w upalne dni

ekspresowe ciasto stracciatella bez pieczenia
YouTube | Natašine Slastice

Składniki: 

» 120 g herbatników + mleko do zanurzania

» 500 g serka mascarpone

» 400 ml śmietany kremówki

» 50 g cukru pudru

» 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

» 6 łyżek oleju

» 100 ml śmietany kremówki + starta czekolada

Przygotowanie:

Czekoladę posiekaj na małe kawałeczki, a potem przesyp ją do miseczki. Dodaj do niej olej, następnie włóż do mikrofali i rozpuść. Odstaw do przestygnięcia. Serek mascarpone przełóż do miski i dodaj śmietanę kremówkę oraz wsyp cukier puder. Całość zmiksuj na gładką i puszystą masę.

Foremkę – 24 cm – wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj herbatniki zanurzone wcześniej w mleku. Wyłóż na nie porcję masy śmietanowej – 1/4. Wyrównaj powierzchnię, a potem polej obficie rozpuszczoną czekoladę. Na warstwę czekolady wyłóż ponownie porcję masy śmietanowej – 2/4. Masa będzie mieszać się z czekoladą, ale nie przejmuj się tym – tutaj nie musi być zachowany porządek. Polej znów czekoladę i wyłóż przedostatnią warstwę masy śmietanowej i zrób to samo poraz ostatni.

100 ml śmietany ubij na bardzo sztywną masę i wyłóż cieniutką warstwę na wierzch masy śmietanowej. Posyp startą czekoladą i włóż do lodówki. Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Kornelia

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Gwiazdy, Wiadomości