Tiramisu bez pieczenia. Najprostsza wersja pysznego ciasta
Tiramisu jest sennym marzeniem wielu smakoszy kawy, ale nie tylko. Charakter tego deseru sprawia, że sięgają po niego również te osoby, które po prostu uwielbiają niecodzienne słodkości.
REKLAMA
Składniki:
serek mascarpone – 750 gramów
jajka – 4 sztuki
cukier – 3 łyżki
biszkopty podłużne – 800 gramów
zaparzona kawa – 200 mililitrów
likier amaretto – 50 mililitrów
Sposób przygotowania:
REKLAMA
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, po czym dodajemy schłodzony serek mascarpone i nadal ubijamy. Potem dolewamy kieliszek likieru i dalej mieszamy. Białka z kolei ubijamy na sztywno i dodajemy je do masy z jajek, delikatnie przy tym mieszając szpatułką.
Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą warstwę biszkoptów układamy w dwóch rzędach, po czym skrapiamy ją połową porcji zaparzonej kawy. Następnie smarujemy biszkopty połową masy serowej. Takie same kroki robimy w przypadku drugiej warstwy. Na koniec ciasto posypujemy kakao i wstawiamy na noc do lodówki.