Tiramisu jest sennym marzeniem wielu smakoszy kawy, ale nie tylko. Charakter tego deseru sprawia, że sięgają po niego również te osoby, które po prostu uwielbiają niecodzienne słodkości.
Składniki:
serek mascarpone – 750 gramów
jajka – 4 sztuki
cukier – 3 łyżki
biszkopty podłużne – 800 gramów
zaparzona kawa – 200 mililitrów
likier amaretto – 50 mililitrów
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, po czym dodajemy schłodzony serek mascarpone i nadal ubijamy. Potem dolewamy kieliszek likieru i dalej mieszamy. Białka z kolei ubijamy na sztywno i dodajemy je do masy z jajek, delikatnie przy tym mieszając szpatułką.
Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą warstwę biszkoptów układamy w dwóch rzędach, po czym skrapiamy ją połową porcji zaparzonej kawy. Następnie smarujemy biszkopty połową masy serowej. Takie same kroki robimy w przypadku drugiej warstwy. Na koniec ciasto posypujemy kakao i wstawiamy na noc do lodówki.