Kopiec kreta to znakomite ciasto, które posmakuje każdemu. Nie dość, że można je przygotować bez pieczenia, to w dodatku jest niesamowicie smakowite. Poniższy przepis to udowadnia.
Składniki na spód:
350 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. oreo lub neo z nadzieniem czekoladowym)
70 g masła
Składniki miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę do tarty o średnicy 25 cm smarujemy masłem i wysypujemy na nią ciasteczkową masę, wyrównujemy i wygłaszamy. Schładzamy przez 30 minut w lodówce.
Pozostałe składniki:
7 średniej wielkości bananów
1 łyżka soku z cytryny
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
2 – 3 łyżki cukru pudru
80 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. oreo lub neo z nadzieniem czekoladowym)
Sposób przygotowania:
Obrane banany skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na spodzie ciasteczkowym. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę i serek mascarpone, pod koniec dodając cukier puder. Dodajemy czekoladę, pastę z wanilii i mieszamy. Przekładamy w kształcie kopca na banany.
Ciasteczka miksujemy i posypujemy górę ciasta. Schładzamy.