YouTube | LoveThatBite.com

Kopiec kreta to znakomite ciasto, które posmakuje każdemu. Nie dość, że można je przygotować bez pieczenia, to w dodatku jest niesamowicie smakowite. Poniższy przepis to udowadnia.

Składniki na spód:

350 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. oreo lub neo z nadzieniem czekoladowym)
70 g masła

Składniki miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę do tarty o średnicy 25 cm smarujemy masłem i wysypujemy na nią ciasteczkową masę, wyrównujemy i wygłaszamy. Schładzamy przez 30 minut w lodówce.

Pozostałe składniki:

7 średniej wielkości bananów
1 łyżka soku z cytryny
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
2 – 3 łyżki cukru pudru
80 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. oreo lub neo z nadzieniem czekoladowym)

Sposób przygotowania:

Obrane banany skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na spodzie ciasteczkowym. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę i serek mascarpone, pod koniec dodając cukier puder. Dodajemy czekoladę, pastę z wanilii i mieszamy. Przekładamy w kształcie kopca na banany.

Ciasteczka miksujemy i posypujemy górę ciasta. Schładzamy.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria