Babeczki z cukinią i serem idealnie sprawdzą się na kolację lub śniadanie. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a w dodatku smaczne. Poznaj przepis.
Szybki przepis na zdrowe śniadanie lub kolację przyda się każdemu, kto nie ma czasu na przygotowanie czegoś, co wymaga jednak dłuższego przygotowania. Dlatego przedstawiamy ekspresową i zarazem pyszną recepturę na babeczki z cukinią i serem. Ich smak przypadnie do gustu fanom cukinii, a także dzieciom.
Babeczki z cukinią i serem – szybki i smaczny pomysł na kolację lub śniadanie
Czas przygotowania tego przepisu to 20 minut.
Składniki:
1 cukinia
2 jajka
1/4 szklanki mleka
100 g mąki pszennej, przesianej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki kaszy manny pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
50 g sera żółtego lub parmezanu
szczypta pieprzu i soli
Przygotowanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach, następnie przeciśnij ją lekko, by pozbyć się nadmiaru soku i przełóż do miski. Jajka ubij lekko widelcem i dodaj do cukinii. Potem wlej mleko i dodaj przesianą mąkę pszenną, oliwę z oliwek, dwie łyżki kaszy manny.
Wsyp proszek do pieczenia, dopraw odrobiną soli i pieprzu, a na koniec dodaj ser starty na tarce. Wszystko wymieszaj łyżką do czasu, aż składniki się połączą.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, a foremki do babeczek wysmaruj lekko tłuszczem. Wykładaj po łyżce masy i piecz przez 15-20 minut, aż się lekko zarumienią. I gotowe, smacznego!