Chlebak znajduje się niemal w każdej polskiej kuchni. Rzecz jasna przechowujemy w nim różnego rodzaju pieczywo, bułki czy nawet bułkę tartą. Warto jednak wiedzieć, czy taki sposób przechowywania jest higieniczny.
W sklepach znajdziemy wiele różnych rodzajów chlebaków. Popularne są drewniane, ale także porcelanowe, metalowe, plastikowe czy nawet bambusowe. Funkcja każdego z nich jest taka sama, a jednak są między nimi istotne różnice.
Okazuje się, że przechowywanie pieczywa w chlebaku nie jest najbardziej higienicznym rozwiązaniem. Mogłoby się wydawać, że jeżeli tylko dbamy o jego czystość, nie powinniśmy się niczym martwić.
Nawet pomimo zachowania sterylnej czystości, różnego rodzaju patogeny w dalszym ciągu mogą się rozwijać na ściankach chlebaka. To z kolei przekłada się na możliwość nabawienia się różnych chorób.
W takich warunkach w chlebaku mogą się rozwinąć mikroorganizmy, jak roztocza, pleśń i bakterie. W ich efekcie może dojść do zatrucia, a nawet astmy, innych chorób dróg oddechowych czy alergii.