Kotlety ruskie to znakomity sposób na tani, szybki i pożywny obiad. Wykorzystuje się w nich ugotowane ziemniaki. Przepis może przypominać w smaku pierogi ruskie, gdyż używa się niemal tych samych produktów. Danie idealnie komponuje się z sosem grzybowym lub rozmaitymi surówkami.
Kotlety ruskie to wariacja nadzienia do pierogów ruskich, które pozwala na przygotowanie potrawy o podobnym smaku, lecz całkiem innej konsystencji. Pierogów nie panierujemy w bułce tartej, prawda?
Kotlety ruskie to też niezły sposób na wykorzystanie kartofli z poprzedniego obiadu. Na pewno w wielu domach zostają one posiłku – obieramy ich zbyt dużo, a potem nie jesteśmy w stanie ich zjeść. Dzięki poniższej recepturze można je spożytkować w smaczny i prosty sposób.
Kotlety ruskie – przepis
Składniki:
2 jajka
pół kg twarogu półtłustego
2 średnie cebule
2 kg ziemniaków
olej rzepakowy
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy je wodą, wsypujemy sól i gotujemy. Miękkie warzywa odsączamy z wody i przekładamy do miski. Cebulę siekamy w małą kostkę, podsmażamy na oleju, aż do zarumienienia. Kartofle przeciskamy przez praskę (ciepłe przeciska się łatwiej) i wrzucamy do nich zeszkloną cebulę. Twaróg także przeciskamy przez praskę albo mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do ziemniaków. Do masy dodajemy 2 jajka, pieprz i sól. Wyrabiamy ciasto dłońmi. Z dobrze połączonej masy formujemy nieduże kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je na złoty kolor z dwóch stron, zdejmujemy i wykładamy na talerz. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego.