Gołąbki bez wątpienia są jedną z najpopularniejszych potraw w tradycji polskiej kuchni. Istnieje wersja bez konieczności ich zawijania, dzięki czemu jesteśmy w stanie przyrządzić pyszny i smaczny obiad w krótkim czasie.
Składniki:
800 g łopatki wieprzowej
800 g kapusty- ok. pół główki (kapusta może być młoda lub stara)
2 średniej wielkości cebule
3 łyżki oleju do smażenia
1 jajko
100 g suchego ryżu
garść koperku
sól i pieprz
Składniki na sos pomidorowy:
1,5 l esencjonalnego bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki przecieru
płaska łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Mięso mielimy w maszynce o średnich oczkach. Z kapusty pozbywamy się brzydkich liści. Powinno nam zostać około 630 g kapusty gotowej do szatkowania. Dodajemy do niej łyżkę soli, mieszamy, ugniatamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odciskamy wodę. Kapustę przekładamy do miski ze zmielonym mięsem, a ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Na patelni z głębokim dnem podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy ją do miski z mięsem, razem z ryżem. Wbijamy jajko i dodajemy koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy masę przez pięć minut. Na patelni po cebuli smażymy uformowane z masy kotleciki, aż się zarumienią.
Do dużego garnka wlewamy bulion, koncentrat pomidorowy i przecier. Całość mieszamy i zagotowujemy. Kotleciki wrzucamy do garnka i gotujemy przez 35 minut bez przykrycia. Po tym czasie dodajemy do sosu łyżkę mąki pszennej.