gołąbki
fot. Pxhere

Gołąbki bez wątpienia są jedną z najpopularniejszych potraw w tradycji polskiej kuchni. Istnieje wersja bez konieczności ich zawijania, dzięki czemu jesteśmy w stanie przyrządzić pyszny i smaczny obiad w krótkim czasie.

Składniki:

800 g łopatki wieprzowej
800 g kapusty- ok. pół główki (kapusta może być młoda lub stara)
2 średniej wielkości cebule
3 łyżki oleju do smażenia
1 jajko
100 g suchego ryżu
garść koperku
sól i pieprz

Składniki na sos pomidorowy:

1,5 l esencjonalnego bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki przecieru
płaska łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy w maszynce o średnich oczkach. Z kapusty pozbywamy się brzydkich liści. Powinno nam zostać około 630 g kapusty gotowej do szatkowania. Dodajemy do niej łyżkę soli, mieszamy, ugniatamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odciskamy wodę. Kapustę przekładamy do miski ze zmielonym mięsem, a ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Na patelni z głębokim dnem podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy ją do miski z mięsem, razem z ryżem. Wbijamy jajko i dodajemy koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy masę przez pięć minut. Na patelni po cebuli smażymy uformowane z masy kotleciki, aż się zarumienią.

Do dużego garnka wlewamy bulion, koncentrat pomidorowy i przecier. Całość mieszamy i zagotowujemy. Kotleciki wrzucamy do garnka i gotujemy przez 35 minut bez przykrycia. Po tym czasie dodajemy do sosu łyżkę mąki pszennej.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria