Krokiety wigilijne to specjał, który dość często gości na stołach Polaków w czasie wieczerzy. Jest to bowiem jedna z najbardziej popularnych potraw bezmięsnych naszej rodzimej kuchni i nie powinno jej zabraknąć na stole w tak uroczystym dniu, jakim jest wigilia. Tak na dobrą sprawę krokiety to nic innego, jak naleśniki z wytrawnym farszem, które mogą być zarówno smakowitym dodatkiem np. do barszczu czerwonego, jak i też samodzielnym daniem.
Ich przyrządzenie nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych, aczkolwiek pochłania trochę czasu, lecz opłaca się je zrobić, bo są naprawdę pyszne i z pewnością trafią w gusta większości gości. Mało tego, krokiety można przygotować o wiele wcześniej – lekko je obsmażyć i odpowiednio zapakować, a potem zamrozić. W wigilię wystarczy je tylko odgrzać i danie gotowe. Z poniższą recepturą na krokiety wigilijne z pieczarkami każdy powinien sobie poradzić. Pracę nad nimi warto rozpocząć wcześniej, aby w wigilię móc się zrelaksować i nie przejmować gotowaniem.
Przepis na wyśmienite krokiety wigilijne
Składniki:
Ciasto:
250 g mąka pszenna
2 jajka
500 ml mleka
olej do smażenia
sól
Farsz:
cebula
40 dag pieczarek
pieprz
sól
Panierka:
mleko
jajko
bułka tarta
Wykonanie:
Z powyższych składników przygotuj ciasto naleśnikowe. Potem rozgrzej patelnię i smaż średniej grubości naleśniki, odkładaj je do ostygnięcia. Umyj pieczarki, osusz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Cebulę drobno posiekaj, a następnie wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem, chwilę podsmażaj. Dodaj pieczarki i duś pod przykrywką przez kwadrans. Dopraw solą i pieprzem, odstaw go do wystygnięcia. Później kładź porcje nadzienia na naleśniki i mocno zwijaj. Panieruj krokiety i smaż na złoty kolor z obu stron.