Mięso mielone jest podstawą wielu potraw w polskiej kuchni. Niestety produkt ten jest na tyle „delikatny”, że wcale nie jest trudno o zakup nie do końca świeżego. Są sposoby na to, aby sprawdzić jego stan jeszcze przed zakupem.
Najczęściej zaopatrujemy się w mięso mielone podczas zakupów w supermarketach. W największej liczbie przypadków producenci umieszczają je w plastikowych opakowaniach, co z jednej strony jest praktycznym rozwiązaniem, ale ma swoje wady.
Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne zmielenie mięsa przy użyciu maszynki. Wszystko za sprawą tego, że w zmielonych, dostępnych w sklepie produktach mogą się znaleźć dodatkowe substancje, których zadaniem jest przedłużenie trwałości produktu.
Okazuje się, że jeśli wybieramy mięso mielone o jaśniejszym kolorze to popełniamy błąd. Jasny kolor oznacza, że znajduje się w nim więcej tłuszczu. Przy smażeniu kotletów będzie to doskonale widoczne. Najlepsze mięso ma kolor różowo-czerwony.
Istotna jest również sama jakość mięsa. Powinniśmy wybierać te produkty, które pochodzą od zaufanych dostawców i znanych lokalnych producentów. Wybierając takie mięso może być niemal pewni dobrej jakości i smaku.