Marzą wam się pieczone ziemniaki, które są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku? Istnieje kilka metod, aby osiągnąć taki efekt. Dziś podpowiemy wam, jak przygotować idealne pieczone ziemniaki.
Pieczone ziemniaki mogą być pysznym dodatkiem do lżejszego obiadu. Większe okazy można także upiec i podać klasycznie z dodatkiem gziku (twarożku) albo nadziać je innymi smacznymi dodatkami. Mamy dla was kilka wskazówek – jeśli będziecie się ich trzymać, wasze ziemniaki będą po prostu wyborne!
Prawidłowy wybór
Wybierając kartofle do pieczenia, sięgajmy po typ kulinarny „B” (np. Gala, Irys, Irga). Są to bardzo popularne odmiany i raczej bez problemu znajdziemy je w sklepach. W takich bulwach znajduje się odpowiednia ilość skrobi, która pozwala na to, aby warzywa należycie zmiękły po upieczeniu i równocześnie się nie rozpadały. Do pieczenia możemy użyć też młodych i wczesnych bulw. Musimy je jednak dobrze przyrządzić!
Dokładne oczyszczenie
Warzywa przed obróbką piekarniku trzeba dokładnie umyć. Ma to duże znaczenie, szczególnie jeśli pieczemy sztuki młode i wczesne, gdyż zwykle znajduje się na nich warstewka ziemi, a przecież nie chcemy jej jeść. Starsze okazy przeważnie obieramy, ale te młode wraz ze skórką smakują wręcz genialnie. Pamiętajmy, aby wcześniej starannie je wyszorować.
Sucha skórka
Jeśli chcemy uzyskać najlepszy rezultat, ziemniaki po umyciu dobrze osuszmy. Niektórzy używają mąki, wystarczy jej niewielka warstwa – kartofle na początku obtaczamy w oleju z przyprawami, a następnie oprószamy niewielką ilością mąki. Można też zwyczajnie obtoczyć je w kompozycji suchych przypraw.
Zapobiec eksplozji
Jeżeli zdecydujemy się na upieczenie bulw w całości, musimy pamiętać, aby zrobić w nich nakłucia. Woda, która będzie parować w trakcie pieczenia może je wręcz rozsadzić!
Długość pieczenia
Przyrządzając ziemniaki, powinniśmy wziąć pod uwagę stopień ich rozdrobnienia. W temp. 200°C pieczemy bulwy pokrojone na ćwiartki przez ok. 30-40 minut. Z kolei całe kartofle potrzebują nieco więcej czasu, bo ok. 50-60 minut.