Anna Lewandowska przyrządza zupę pomidorową w dość zaskakujący sposób, ponieważ dodaje do niej krewetki. Owoce morza nie tylko wzbogacają smak dania, ale i cudownie wyglądają. Poniższy przepis jest szybki i banalnie prosty.
Zupa pomidorowa to wyjątkowo popularna potrawa w Polsce. Uwielbiamy jej subtelny smak, a możliwość wykorzystania rosołu z poprzedniego dnia tylko umacnia jej trwałą pozycję.
Jeśli znudziła Ci się klasyczna wersja pomidorówki, przetestuj recepturę od Anny Lewandowskiej. Zupa z jej przepisu jest intensywna w smaku, a w dodatku zdrowa i sycąca.
Zupa pomidorowa według przepisu Anny Lewandowskiej
Składniki:
250 ml wywaru z kurczaka
2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
1 cebula pokrojona w kostkę
2 szklanki przecieru pomidorowego
1 nieduży seler pokrojony w kostkę
1 łyżka domowego koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego
10-15 krewetek tygrysich
garść świeżej bazylii
1 liść laurowy
pieprz
pół łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca zalej gorącą wodą i odstaw je na pół godziny. W małym garnku podsmaż pokrojony czosnek, seler, cebulę i liść laurowy. Dodaj odcedzone nerkowce i zalej wszystko wodą. Po chwili dodaj koncentrat, przemieszaj i podduś chwilę. Wlej bulion, mleko roślinne, dołóż przecier pomidorowy i dopraw zupę solą. Wyjmij liścia laurowego i zagotuj. Na końcu danie zmiksuj blenderem i udekoruj pokrojoną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego.