W gorące, letnie dni mnóstwo osób trzyma jedzenie głównie w lodówce. Również pieczywo. Badanie przeprowadzone w Niemczech wskazuje, że chleb przechowuje w chłodziarce 14% respondentów. Czy to jednak dobre rozwiązanie?
Kiedy można przechowywać pieczywo w lodówce?
Jeśli latem w domu temperatura przekracza 22°C, a w kuchni czy pokojach panuje jeszcze wilgotne powietrze, możliwością dla przechowywania chleba może być lodówka. W innym wypadku działa reguła: lodówka nie tylko pozbawia wyroby zbożowe smaku, ale także wilgoci. Chleb szybko wysycha, staje się ciężki i czerstwieje.
Nie trzymaj pieczywa w plastikowej torebce
Wprawdzie pieczywo dostępne w sprzedaży często umieszczone jest w szczelnych plastikowych woreczkach, ale nie warto ich używać na co dzień. Zwłaszcza podczas upalnych dni – wtedy na opakowaniach z plastiku może zbierać się para, a to prosta droga do rozwinięcia się szkodliwej pleśni. Przechowując bułki czy chleb sięgnij po opakowania papierowe. Pieczywo zachowa świeżość w takiej torbie przez dzień albo dwa. Gdy samodzielnie pieczesz chleb lub kupisz go z wyprzedzeniem, skorzystaj z tradycyjnego chlebaka.
Czego nie trzymać w lodówce?
Wydaje się, że lodówka to bezpieczne miejsce dla wielu produktów spożywczych, to jednak nie wszystkie powinny do niej trafić. Lepiej nie wkładać tam cytryn, pomidorów czy bananów (które szybciej ciemnieją).