chleb
fot. Pixabay

W gorące, letnie dni mnóstwo osób trzyma jedzenie głównie w lodówce. Również pieczywo. Badanie przeprowadzone w Niemczech wskazuje, że chleb przechowuje w chłodziarce 14% respondentów. Czy to jednak dobre rozwiązanie?

Kiedy można przechowywać pieczywo w lodówce?

Jeśli latem w domu temperatura przekracza 22°C, a w kuchni czy pokojach panuje jeszcze wilgotne powietrze, możliwością dla przechowywania chleba może być lodówka. W innym wypadku działa reguła: lodówka nie tylko pozbawia wyroby zbożowe smaku, ale także wilgoci. Chleb szybko wysycha, staje się ciężki i czerstwieje.

Nie trzymaj pieczywa w plastikowej torebce

Wprawdzie pieczywo dostępne w sprzedaży często umieszczone jest w szczelnych plastikowych woreczkach, ale nie warto ich używać na co dzień. Zwłaszcza podczas upalnych dni – wtedy na opakowaniach z plastiku może zbierać się para, a to prosta droga do rozwinięcia się szkodliwej pleśni. Przechowując bułki czy chleb sięgnij po opakowania papierowe. Pieczywo zachowa świeżość w takiej torbie przez dzień albo dwa. Gdy samodzielnie pieczesz chleb lub kupisz go z wyprzedzeniem, skorzystaj z tradycyjnego chlebaka.

Czego nie trzymać w lodówce?

Wydaje się, że lodówka to bezpieczne miejsce dla wielu produktów spożywczych, to jednak nie wszystkie powinny do niej trafić. Lepiej nie wkładać tam cytryn, pomidorów czy bananów (które szybciej ciemnieją).

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę