Utrzymanie porządku w kuchni to podstawa. Wiele osób niektóre czynności wykonuje już automatycznie, nie licząc się z konsekwencjami. Okazuje się, że używanie niektórych artykułów nie zawsze jest dobrym pomysłem. Jednym z powszechnie popełnianych błędów jest wybór detergentów i niewłaściwe ich stosowanie.
Sięgając po preparaty czyszczące do kuchni, mimowolnie zwracamy uwagę na ich zapach. Uważamy, że im silniej „czystością” pachnie dany środek, tym lepiej spisze się w naszym domu. Aczkolwiek substancje chemiczne obecne w detergentach często osiadają na powierzchniach i przedmiotach, które myjemy. W ten sposób pozostawiają upragniony zapach czystości, ale niestety nie tylko – mogą także wpływać na smak dań, które robimy.
Baczną uwagę zwracajmy na blaty oraz deski do krojenia. Powinniśmy je zawsze solidnie umyć z resztek chemikaliów, by te później nie dostały się do naszych posiłków. Warto też częściej używać naturalnych środków do mycia i stosować proste domowe metody np. kwasek cytrynowy czy sodę oczyszczoną.
Soda przyda się podczas sprzątania
Co do niewłaściwego stosowania detergentów, trzeba zachować zdrowy rozsądek i nie stosować w nadmiarze preparatów chemicznych. Przestrzeganie instrukcji producenta to podstawa. Przykładem mogą być tabletki do zmywarki. Jeżeli ich resztki nie zostaną do końca wypłukane, to pozostaną na talerzach, a nasze danie może mieć potem nieprzyjemny, chemiczny posmak. Sprawdźcie, jak samodzielnie zrobić tabletki do zmywarki.
Mycie kuchenki mikrofalowej i piekarnika
Higiena tych sprzętów też jest istotna dla naszego zdrowia, więc należy często je myć. Pozostałości jedzenia gromadzące się na ściankach sprzyjają rozwojowi zarazków.