Już niebawem na świątecznych stołach zagoszczą rozmaite dania. W czasie uroczystej kolacji wigilijnej nie może zabraknąć śledzi. Przyszykuj dla swojej rodziny niesamowite śledzie w śmietanie z dodatkiem mango. Z nutą egzotyki ryba wszystkim przypadnie do gustu.
Chyba najpospolitszym dodatkiem do śledzi w śmietanie jest jabłko. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zaszaleć i dodać inny owoc. Od pysznej ryby z mango w gęstym śmietanowym sosie nie można się oderwać.
Śledzie w śmietanie z dodatkiem mango – jak je przygotować?
Składniki:
1 dojrzałe mango
4 filety z matiasa w zalewie octowej
2 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany 18%
odrobina koperku do dekoracji
trochę soli
Sposób wykonania:
Myjemy mango, usuwamy skórkę i pestkę, a miąższ kroimy w kostkę. Wkładamy owoc do naczynia i odstawiamy na moment. Przyrządzamy sos do śledzi. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. W małym naczyniu łączymy czosnek ze śmietaną i odrobiną soli, wszystko starannie mieszamy. Śledzie odsączamy z zalewy, potem kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy na półmisku. Kawałki mięsa przykrywamy przyrządzonym sosem. Na wierzchu matijasów układamy mango pokrojone w kostkę. Przystawkę dekorujemy niedużą ilością koperku.