Awokado to zielona roślina, którą coraz częściej wykorzystujemy w kuchni. Z uwagi na brak obecności cukrów prostych, specyficznych dla owoców, część osób może mieć skrupuły dotyczące klasyfikacji. Dziś rozwiążemy tę zagadkę raz na zawsze. Zatem awokado to owoc czy warzywo?
Chociaż wydaje się to mało irracjonalne, awokado, identycznie jak cukinia czy pomidor, pod kątem botanicznym należy do owoców. W odróżnieniu od swoich słodkich krewnych roślinę tę stosuje się raczej w daniach wytrawnych. Jednak bez względu na podział warto ją spożywać, ponieważ jest niezwykle zdrowa. Poznajcie bliżej ten zielony przysmak.
Kilka informacji o awokado
Awokado to owoc, który występuje przede wszystkim w Ameryce Południowej i Północnej. Jak podają źródła, ludzie konsumowali go już 10 tysięcy lat p.n.e. Nie ma się jednak czemu dziwić, awokado jest uznawane za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Jego miąższ to prawdziwa kopalnia składników mineralnych. Dostarcza błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Dodatkowo jest powszechnie używany w kosmetyce.
Awokado. W jakiej postaci można je spożywać?
Miąższ awokado jest gładki i kremowy, ma delikatnie orzechowy smak. Znamienny zielony kolor sprawia, że świetnie prezentuje się w różnych potrawach. Bez awokado nie istnieje słynne na całym świecie guacamole. To pasta z miąższu tego owocu, zawierająca także dodatek czerwonej cebuli, pomidorów i kilku przypraw, m.in. kolendry, soli, pieprzu i soku z limonki. Ostatni ze składników nie tylko wzmacnia smak, ale chroni także przed ciemnieniem miąższu.
Guacamole ma różnorodne zastosowanie. Doskonale smakuje jako dip do nachosów lub chipsów. Sprawdzi się też rewelacyjnie na kanapkach, tostach, albo w hamburgerach. Także wiele sałatki po dodaniu awokado zyskają na smaku. Innym prosty pomysł na zastosowanie owocu to wrzucenie go do pasty jajecznej.