Niektóre ciasta wymagają użycia piekarnika, a niektóre nie. Takie ciasta bez pieczenia są o wiele prostsze w wykonaniu, więc każdy – niezależnie od tego, czy ma doświadczenie w kuchni, czy nie, może się za nie zabrać. Znakomitym pomysłem na deser jest ciasto kapitańskie, które możecie zrobić według poniższego przepisu.
Aby cieszyć się zjawiskowym deserem, wcale nie musicie spędzać całego dnia w kuchni. Spróbujcie przygotować szybkie i proste ciasto kapitańskie, które składa się z herbatników, bitej śmietany, kremu budyniowego i ajerkoniaku. Wyrazisty w smaku specjał z nutą likieru jajecznego to wystrzałowy pomysł na deser po rodzinnym obiedzie.
Jak przygotować ciasto kapitańskie?
Składniki:
6 łyżek cukru
100 g herbatników kakaowych
500 ml śmietany 36%
kostka masła
kilka łyżek kakao
pół opakowania biszkoptów
3 łyżki cukru pudru
0,7 l mleka
50 ml ajerkoniaku
szklanka mocnej kawy
2 budynie
Przygotowanie:
Wlewamy szklankę mleka do naczynia, dodajemy 2 budynie, 6 łyżek cukru i starannie mieszamy. Pozostałą porcję mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gorącego mleka dodajemy budyń i mieszamy, aż otrzymamy gęstą masę.
Zimną śmietanę 36% przelewamy do osobnego naczynia i ubijamy za pomocą miksera. Teraz pomału dodajemy cukier puder. Do kolejnego naczynia wrzucamy masło i ucieramy robotem, a potem łączymy je z zimnym budyniem. Na dnie blachy wyłożonej pergaminem umieszczamy warstwę herbatników i rozprowadzamy na nich masę budyniową. Oprószamy ją kakao. Ciasteczka moczymy w kawie i także układamy na następnej warstwie. Rozprowadzamy pozostałą porcję budyniu i bitą śmietanę. Ozdabiamy ciasto kakao i wkładamy je do chłodziarki. Podajemy schłodzone, smacznego.
Więcej przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia znajdziecie na naszej stronie. Polecamy blok czekoladowy i tiramisu.