Tradycyjnym, lecz nieco zapomnianym daniem staropolskiej kuchni są pierogi Św. Jacka. Ich wyjątkowość tkwi nie tylko w cieście, ale i w pysznym farszu. W cieście na bazie białego sera ukryty jest farsz z mięsa z białej kiełbasy. Niezwykłe pierogi możesz przygotować na co dzień, jak i od święta.
W 2010 roku pierogi św. Jacka umieszczono na liście produktów tradycyjnych. Można je jeść w postaci gotowanej lub pieczonej. Warto wypróbować oba warianty, ponieważ smakują wybornie. Sprawdź oryginalną recepturę.
Jak przygotować pierogi św. Jacka?
Składniki na ciasto:
1 i 1/2 łyżki miękkiego masła
350 g białego mielonego sera
odrobina soli
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
Składniki na farsz:
1 łyżeczka suszonego majeranku
6 pętek białej surowej kiełbasy
2 łyżeczki tartego chrzanu
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Najpierw robimy farsz. Z kiełbasy usuwamy osłonki, a otrzymaną masę rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niej przeciśnięte ząbki czosnku, majeranek i chrzan. Całość solidnie mieszamy.
Gdy nadzienie jest gotowe, możemy zająć się ciastem na pierogi. Biały ser łączymy z jajkiem i miękkim masłem, potem powoli wsypujemy mąkę i sól. Zagniatamy wszystko na jednolitą aksamitną masę.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy (na grubość ok. 0,5 cm) i przy pomocy szklanki wykrawamy z niego kółka. Następnie każdą porcję ciasta nadziewamy mięsnym farszem i sklejamy pierogi.
Ulepione i dobrze zaklejone pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Serwujemy z okrasą ze skwarek.
Polecamy też przepis na lasagne, pierogi z farszem jajecznym i chlebek bananowy.