Domowy chlebek bananowy. Znacznie lepszy niż ze sklepu!

Fot. Pixabay.com

Chlebek bananowy jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego chleba. Co najważniejsze, bez większego problemu przygotujemy go we własnej kuchni i zachwycimy domowników.

REKLAMA

Jeśli znudziło nam się tradycyjne pieczywo i chcemy postawić na coś nieco innego, świetnym pomysłem jest chleb bananowy. Poniższy przepis pozwala go przyrządzić każdemu!

Składniki:

REKLAMA

3 banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej)
100 g oleju kokosowego
100 g cukru trzcinowego
2 jajka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
opcjonalne dodatki: posiekane bakalie, orzechy, kawałki czekolady

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Banany obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Rozgniatamy je widelcem. Dodajemy do nich olej kokosowy. Do drugiej miseczki wbijamy białka jajek i dosypujemy cukier trzcinowy. Całość ubijamy. Gdy białka się ubiją, dodajemy pozostałe żółtka. Do bananów dodajemy 2 łyżeczki cukru waniliowego i przesianą mąkę, a także proszek do pieczenia i sodę. Następnie mieszamy masę z białkami i wszystko dokładnie mieszamy.

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Foremkę wysmarowujemy masłem i prószymy delikatnie mąką, po czym przekładamy do niej masę. Chlebek pieczemy przez około 50 minut, maksymalnie do godziny.

Podziel się: