Pączki w 10 minut bez długiego wyrastania i wyrabiania ciasta. Wychodzą mięciutkie i pyszne za każdym razem, a dzieci je uwielbiają. Poznaj przepis.
Nie masz czasu przygotować pączków samodzielnie, a w sklepach, cukierniach i piekarniach są już pustki? Nie martw się, na szczęście możesz je zrobić w 10 minut – dosłownie! Wystarczy tylko wszystko połączyć i usmażyć. Pączki są mięciutkie, pulchne i przepyszne. Sprawdź przepis poniżej.
Składniki:
» 250 g mąki pszennej
» 3 łyżki śmietany 18%
» 1 jajko
» 250 g półtłustego lub tłustego twarogu
» 1,5 łyżeczki sody spożywczej
» 1 łyżka cukru wanilinowego
» 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Przesiej mąkę do większej miski, a następnie dodaj sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i cukier zwykły. Wrzuć twaróg, kwaśną śmietanę i jajko. Wygnieć całość widelcem, a potem zagnieć ciasto. Wyłóż je na blat osypany mąką, następnie lekko rozwałkuj – nie za cienko, bo się porwą. Wydrąż dziurkę w środku jeśli chcesz oponki, a potem smaż na rozgrzanym i głębokim tłuszczu.
Wykładaj pączusie na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z lukrem lub posyp cukrem pudrem, możesz też polać je polewą czekoladową. Smacznego!