Sernik na zimno to znakomite rozwiązanie, gdy nie mamy w domu piekarnika. Deser z przepisu Ewy Wachowicz jest puszysty, lekki, a w smaku nie ma sobie równych. Każdy, kto skusi się chociaż na jeden kawałek, będzie zachwycony! Wypróbujcie sami.
W naszym serwisie znajdziecie wiele innych przepisów Ewy Wachowicz na pyszne ciasta. Należy do nich chociażby makowiec, szarlotka z budyniem i drożdżówka. Poniżej wyjaśniamy, jak przygotować znakomity jogurtowy sernik bez pieczenia. Będziecie zaskoczeni prostotą wykonania. Smaku tego deseru przez długi czas nie zapomnicie.
Jak przygotować sernik na zimno na bazie jogurtu?
Składniki:
cukier puder – niecała szklanka
jogurt grecki – 3/4 litra
laska wanilii
serek mascarpone – 120 g
żelatyna – 2 porządne łyżki
śmietana kremówka – niecała szklanka
owoce (np. truskawki lub borówki) – ok. pół kg
świeże listki mięty – garść.
Sposób wykonania:
Jogurt połączyć z cukrem pudrem, dodać miąższ z laski wanilii. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, a żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Masę jogurtową wymieszać starannie z ostudzoną żelatyną (można zmiksować). Połączyć wszystko z bitą śmietaną, delikatnie zamieszać. Wrzucić część owoców (resztę odłożyć do dekoracji) i ponownie zamieszać. Przełożyć ciasto do formy z papierem do pieczenia i włożyć do lodówki.
Teraz pora na krem. Serek mascarpone osłodzić łyżką cukru pudru, wymieszać i powstały krem nałożyć na schłodzony deser. Całe ciasto przyozdobić pozostałymi owocami oraz świeżymi listkami mięty. Sernik jogurtowy podawać schłodzony, doskonale smakuje z dodatkiem owoców. Smacznego.