Sernik z nietypowym dodatkiem podbija serca internautów. A wszystko to za sprawą pewnego dodatku, który obłędnie podkręca i komponuje się ze smakiem masy serowej. Przepis.
Poznaj rewelacyjny przepis na sernik o niezwykle smacznym smaku i pięknym aromacie. Prosty w wykonaniu i bardzo szybki. Ma w sobie nietypowy składnik – granat, który nadaje niesamowitego aromatu. Przepis znajdziesz poniżej.
Sernik z nietypowym dodatkiem – granatem. Przepis
Składniki:
» 4 jajka
» 2 torebki cukru waniliowego
» Szczypta soli
» 120 gramów cukru
» 100 g masła rozpuszczonego
» 1 cytryna
» 750 g twarogu (lub ricotty lub mascarpone)
» 150 ml mleka
» 60 g mąki skrobiowej
» 1 granat
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli i ubij je na puszystą, sztywną piankę – miksuj przez co najmniej 10 minut. Do żółtek wsyp cukier i cukier wanilinowy, następnie miksuj do momentu uzyskania jasnej masy. Wlej rozpuszczone masło i ciągle miksuj, a potem dodaj startą skórkę z cytryny i sok. Wrzuć do masy ser, a potem krótko zmiksuj. Wlewaj powoli mleko, następnie wsypuj mąkę. Na koniec dodaj ubitą piankę z białek i wymieszaj delikatnie łyżką drewnianą.
Przelej masę serową do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posyp wierzch masy granatem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 70 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a potem przechowuj w lodówce. Smacznego!