Ciasto Kostka Hiszpańska to pyszny i prosty przepis, który z pewnością zadowoli podniebienia każdego łasucha na słodkości. Wbrew nazwie, nie jest to tradycyjne hiszpańskie ciasto, ale raczej wariacja popularnego amerykańskiego ciasta zwanego „brownie”. To bogate, czekoladowe ciasto o wyrazistym smaku, idealne na deser lub jako przekąska.
Ciasto Kostka Hiszpańska – przepis
Składniki:
225 g masła
225 g cukru
4 jajka
150 g mąki pszennej
75 g kakao
tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondlu. Następnie dodajemy cukier i mieszamy, aż składniki się połączą. Kiedy masa trochę przestygnie, wbijamy do niej jajka, mieszając po każdym dodaniu. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Następnie powoli dodajemy suche składniki do mokrych, mieszając ciasto, aż wszystko dobrze się połączy. Jeśli chcesz dodać orzechy włoskie, teraz jest najlepszy moment. Wymieszaj je z ciastem.
Przygotuj formę do pieczenia (najlepiej kwadratową) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut. Upewnij się, że ciasto jest dobrze upieczone – jeśli wkłujesz w nie patyczek, powinien wyjść czysty.
Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Następnie rozpuść tabliczkę czekolady i wylej na ostudzony wypiek. Wyciągnij ciasto z formy i pokrój na kwadratowe porcje. Podawaj z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego.
Czytaj także: Ciasto bez pieczenia Princessa kokosowa. Smakuje wyśmienicie!