Babka to jedno z tych ciast, które powinny obowiązkowo znaleźć się na Wielkanocnym stole. Dzięki naszej recepturze przyrządzicie wyjątkowo puszysty i delikatny specjał o zachwycającym smaku. Ekstrakt waniliowy nada wypiekowi cudownego aromatu, a cały deser będzie przyjemniejszy w odbiorze. Kawałka takiego ciasta nikt sobie nie odmówi.
Baba to obok mazurka tradycyjny wielkanocny wypiek, który cieszy się ogromnym uznaniem w wielu polskich domach. Puszysta waniliowa babka na oleju będzie wyglądać jeszcze apetyczniej, gdy posypiesz ją z wierzchu cukrem pudrem albo udekorujesz lukrem.
Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, wyjmij wcześniej wszystkie potrzebne produkty z lodówki, ponieważ muszą mieć temperaturę pokojową.
Przepis na pyszną waniliową babkę na oleju
Składniki:
4 duże jajka
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mąki pszennej, typ 450
200 ml oleju
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia mieszamy w naczyniu. W osobnej misce ucieramy jajka z dodatkiem cukru – masa powinna istotnie zwiększyć swoją objętość.
Cienkim strumykiem dolewamy do masy olej, nie przerywając miksowania. Dodajemy aromat waniliowy i ponownie ucieramy. Łączymy suche składniki z mokrymi, mieszamy.
Babkę pieczemy w temperaturze 170°C przez 45 minut. Po upieczeniu, zanim wyciągniemy ją z foremki, czekamy chwilę. Jeszcze ciepłe ciasto możemy udekorować lukrem. Smacznego.
Zobacz też: Pascha – ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Przepis Roberta Makłowicza