Sałatka jarzynowa to potrawa, której trudno się oprzeć. Cieszy się popularnością i zachwyca wyjątkowym smakiem. Taka kompozycja warzyw i sosu zasługuje nawet na kulinarnego Oskara. Tym razem zostanie wzbogacona także o ziemniaki.
Sałatka jarzynowa Ewy Wachowicz dzięki ziemniakom jest jeszcze bardziej pożywna i sycąca. Zresztą za tym popularnym warzywem skrobiowym przepadają prawie wszyscy, więcej czemu nie dodać go do sałatki? To doskonały pomysł. Sałatka jarzynowa w takiej odsłonie jest obłędna i momentalnie znika z talerzy. Dlatego warto przyrządzić jej trochę więcej. Recepturę można oczywiście modyfikować według uznania.
Przepis Ewy Wachowicz na sałatkę jarzynową
Składniki:
6 jajek na twardo
6 marchewek
1 kg ziemniaków
seler
puszka groszku
jabłko
puszka kukurydzy
pietruszka
7 ogórków kiszonych
por lub cebula
pieprz i sól
musztarda
majonez
Przygotowanie:
Najpierw porządnie umyj warzywa. Marchewkę, seler, pietruszkę, ziemniaki przełóż do garnka z osoloną wodą i gotuj, aż zmiękną.
Ugotowane i ostudzone warzywa pokrój w niedużą kostkę i wrzuć do sporego naczynia. Podobnie zrób z ogórkami kiszonymi, jajkami ugotowanymi na twardo, porem lub cebulą, a także obranym jabłkiem.
Groszek i kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do reszty produktów. Sałatkę połącz z majonezem i kilkoma łyżkami musztardy. Dopraw całość pieprzem i solą. Potrawa jest gotowa. W takiej odsłonie na pewno posmakuje nawet największym niejadkom.
Zobacz też: Ewa Wachowicz zdradziła rodzinny przepis na szarlotkę z budyniem