Aksamitne purée jest jednym z lepszych dodatków do obiadu – zwłaszcza jeśli zrobimy je według przepisu Ani Starmach. Mistrzyni gotowania podzieliła się swoim wariantem tłuczonych ziemniaków, które mają niezwykłą konsystencję. Starmach osiąga ją dzięki prostej sztuczce. Polega ona na przeciśnięciu ugotowanych kartofli przez praskę, która przeważnie służy do robienia klusek śląskich.
Wiele osób przyrządzając ziemniaczane purée, używa tłuczka. W ten sposób warzywa ubijały nasze babcie i mamy, ale warto wypróbować inny patent. Zdaniem Ani Starmach tłuczek lepiej wymienić na praskę do ziemniaków. Akcesorium przydaje się szczególnie wtedy, gdy robimy kopytka albo kluski śląskie – w potrawach tych kartofle muszą mieć postać gładkiej masy. Tłuczek niestety nie jest w stanie rozbić wszystkich grudek, a praska zrobi to idealnie.
Aksamitne ziemniaczane purée według przepisu Ani Starmach
Składniki:
100 g zimnego masła
1 kg ziemniaków
sól
pieprz biały
2 łyżki śmietany 18%
pęczek świeżego szczypiorku
Przygotowanie:
Starannie myjemy ziemniaki pod bieżącą wodą, najlepiej przecierając je lekko szczoteczką, gdyż będą gotowane wraz ze skórką. Przekładamy bulwy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy naczynie pokrywką i gotujemy kartofle 20-30 minut, aż zmiękną. Gdy to nastąpi, odcedzamy je z wody, przekładamy do garnka i ponownie stawiamy na gazie na 1 minutę, aby płyn całkowicie odparował.
Gorące warzywa przeciskamy przez praskę wprost do garnka. Śmietanę lekko podgrzewamy w rondelku, dodajemy do masy ziemniaczanej. Dorzucamy także zimne masło posiekane w kostkę i całość solidnie mieszamy. Wlewamy śmietanę, dodajemy pieprz, sól, jeszcze raz mieszamy.
Gotowe purée obsypujemy świeżo pokrojonym szczypiorkiem albo innymi ulubionymi ziołami i podajemy, smacznego.
Więcej przepisów i ciekawostek kulinarnych znajdziecie na naszej stronie. Polecamy przepis Karola Okrasy na witaminową surówkę z młodej kapusty, a także recepturę Katarzyny Bosackiej na pyszne gofry.