Ten przepis na babeczki jest jednym z najszybszych, jaki wymyślono. Nie trzeba zagniatać ciasta kruchego czy innego. Wystarczy kupić opakowanie ciasta francuskiego, bo to właśnie ono jest podstawą dzisiejszego rarytasu. Słodka przekąska będzie gotowa jeszcze zanim mąż wróci z pracy, czy goście zapukają do drzwi. Babeczki są chrupiące – od ciasta i zarazem bardzo kremowe – od budyniu. Dzieci z pewnością pokochają takie wypieki, szczególnie gdy udekorujesz je kolorowymi owocami. Polecamy przepis na pyszne babeczki – idealne na deser.
Słodkie babeczki udadzą się za 1 razem. Proste do zrobienia i wyśmienite
Całą blachę obłędnych babeczek z kremem zrobisz z samych tanich i łatwo dostępnych produktów spożywczych. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie, ale z wypełnieniem możesz kombinować. Raz zaserwuj babeczki z budyniem waniliowym, a kolejny raz – z czekoladowym, malinowym, bananowym czy śmietankowym. Dzięki temu deser nigdy ci się nie znudzi.
Przepis na babeczki z budyniem
Lista składników:
1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżeczka masła
3 łyżki cukru
2 szklanki mleka
1 paczka ciasta francuskiego
Wykonanie:
W mleku (ok. pół szklanki) rozpuść cukier i budyń w proszku. Resztę nabiału przelej do garnuszka i zagotuj razem z masłem. Dodaj mieszankę budyniową ze szklanki, gotuj i mieszaj na spójną i gęstą masę. Naczynie zdejmij z palnika i ostudź budyń.
Przy pomocy foremki wycinaj krążki z rozłożonego na blacie ciasta francuskiego. Muszą być trochę większe od foremek na muffinki. Porcjami ciasta wylep foremki, a w środku umieszczaj krem budyniowy. Przenieś babeczki na blachę i wsuń ją do piekarnika. W temp. 210°C piecz łakocie przez kwadrans. Po tym czasie możesz je wyjąć i poczekać, aż lekko wystygną. Potem będą gotowe do podania. Udekoruj je świeżymi malinami, borówkami, czy innymi owocami.