Bajeczne ciasto Snickers bez pieczenia. Poczuj smak karmelu, czekolady i orzechów

Ciasto Snickers
fot. screen Youtube / Słodki Pomysł

Snickers to wyjątkowy deser bez pieczenia inspirowany kultowym batonem. Zawiera smakowity karmel, delikatną czekoladę i chrupiące orzechy. Jest naprawdę wyborne, a jego zrobienie nie zajmie Ci dłużej niż 30 minut.

REKLAMA

Ciasta bez pieczenia mają wiele plusów. Robi się je łatwo, szybko i zawsze się udają, a poza tym znikają z talerzy z zawrotnym tempie.

Jeżeli masz ochotę na wyjątkową słodkość, postaw właśnie na ten deser. Możesz go także przygotować z myślą o bliskich lub znajomych – na pewno zachwyci wszystkich.

REKLAMA

Ciasto Snickers z karmelem, czekoladą i orzechami – przepis

Składniki:
2 duże opakowania prostokątnych herbatników
Na krem:
150 g masła
1 l mleka
100 g masła orzechowego
5 łyżek cukru
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
Na masę kajmakową:
150 g solonych orzeszków ziemnych
1 puszka masy kajmakowej
Na wierzch:
5 łyżek mleka
100 g gorzkiej czekolady
100 g niesolonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:
Zaczynamy od zagotowania połowy mleka. W pozostałej porcji mleka mieszamy sproszkowany budyń wraz z cukrem. Przelewamy go do gorącego mleka, mieszamy i podgrzewamy na niewielkim gazie, aż zgęstnieje. Potem odstawiamy masę do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy z masłem orzechowym, a następnie dodajemy stopniowo zimny budyń. Odkładamy 4-5 łyżek masy. Pozostałą dzielimy na dwie jednakowe części. Masę kajmakową łączymy z orzeszkami ziemnymi.

REKLAMA

Dużą, prostokątną blachę wykładamy folią spożywczą albo papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników i wylewamy na nią pierwszą część masy budyniowej. Przykrywany kolejną warstwą ciasteczek i smarujemy kremem kajmakowo-orzechowym, na końcu przykrywamy herbatnikami. Na ciasteczkach rozprowadzamy drugą część masy budyniowej i znów przykrywany ją herbatnikami. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kawałki czekolady, całość mieszamy do rozpuszczenia składników. Wierzch ciasta smarujemy odłożoną masą budyniową, posypujemy orzechami ziemnymi i polewamy roztopioną czekoladą, studzimy. Blachę z deserem owijamy folią spożywczą, umieszczamy w lodówce na parę godzin. Smacznego!

Podziel się: