Bajeranckie ciasto na szybko z 3 składników. Smakuje jak marzenie

ciasto czekoladowe z płatkami owsianymi
fot. screen Youtube / Vinastar Channel

Czasami ochota na zjedzenie czegoś słodkiego przychodzi zupełnie niespodziewanie. Jeśli nie mamy niczego w domu, czym moglibyśmy zaspokoić swój apetyt na słodkie, to na ratunek przybywa poniższa receptura. Warto się nią zainteresować, bo jest prosta i szybka, a ciasto, które powstaje to istne niebo w gębie. Poznaj przepis na zdrowe ciasto bez pieczenia z płatkami owsianymi i delektuj się jego obłędnym smakiem, kiedy tylko chcesz.

REKLAMA

Specjał na bazie płatków owsianych uda się każdemu. Poświęcisz jedynie kilka chwil, a deser uszczęśliwi Cię na resztę dnia, a w dodatku wywoła zachwyt wśród Twoich bliskich. Oprócz płatków owsianych przyda Ci się także czekolada i napój roślinny. W tym przepisie użyto mleka kokosowego, ale nic się nie stanie, gdy sięgniesz po zwykłe mleko krowie. Zresztą do dyspozycji masz jeszcze mleko migdałowe, ryżowe czy sojowe, a nawet słodką śmietankę. Z każdym produktem deser się uda.

Jak zrobić ciasto na szybko z płatkami owsianymi?

Składniki:
450 ml mleka kokosowego (lub zamiennika)
250 g płatków owsianych błyskawicznych
80 g gorzkiej czekolady
200 g czekolady deserowej + czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:
Czekoladę deserową kroimy na małe kawałki, wrzucamy do naczynia. Mleko kokosowe w ilości 400 ml przelewamy do garnka i podgrzewamy (nie powinno się zagotować). Gdy będzie ciepłe, zalewamy nim czekoladę i mieszamy do połączenia.

REKLAMA

Do pozostałej – jeszcze ciepłej masy dodajemy płatki owsiane, a potem całość mieszamy. Płatki powinny zmięknąć.

Formę wykładamy papierem pergaminowym, a jej boki smarujemy tłuszczem. Masę czekoladową z płatkami owsianymi rozprowadzamy równo w formie i starannie ją ugniatamy. Powierzchnię deseru przykrywamy folią, a następnie wkładamy go do chłodziarki na minimum trzy godziny.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z formy i zaczynamy przyrządzać polewę. Podgrzewamy resztę mleka i rozprowadzamy je z gorzką czekoladą, potem polewamy specjał i umieszczamy go w lodówce na pół godziny.

Wyciągamy go i posypujemy z wierzchu wiórkami z czekolady. Deser jest gotowy. Można go pokroić i podać np. do filiżanki kawy.

REKLAMA

Zobacz też: Pierogi czekoladowe to kulinarny hit. Z tym farszem wychodzą przepyszne

Podziel się: