Biszkopt idealny do tortów – przepis. Koniecznie użyj tej mąki
Każdy szanujący się fanatyk domowych łakoci powinien znać recepturę na biszkopt. Nie jest ona zbyt skomplikowana, ale czasami zdarza się, że ciasto opada albo jest wprost odwrotnie – bujnie wyrasta i pęka. Jak uniknąć takiej kulinarnej wpadki? Zwróć uwagę na typ mąki oraz metodę pieczenia.
REKLAMA
Branża cukiernicza może poszczycić się wieloma wspaniałymi przepisami na desery. Jednym z najpopularniejszych jest bez wątpienia biszkopt. To smaczna baza do ciast i tortów. Dziś zamieściliśmy dla was recepturę na ten przysmak. Zaopatrzcie się w dobrą mąkę, najlepiej o typie 450. Dzięki niej ciasto nie opadnie i nie pęknie.
Biszkopt idealny do tortów – szybki przepis
Składniki:
5 dużych jajek
200 g cukru
50 mąki ziemniaczanej
150 g mąki typu 450
REKLAMA
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od wbicia jajek do suchej i czystej miski (najlepiej metalowej). Ubijamy je za pomocą miksera, a potem powoli dodajemy cukier i na niedużych obrotach mieszamy składniki do momentu, aż otrzymamy jasną i puszystą masę, zwykle trwa to kilka minut. Mąkę po przesianiu łączymy z mąką ziemniaczaną, potem partiami wsypujemy ją do ubitych jajek. Krótko i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę na biszkopt przelewamy do tortownicy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 45-50 minut. Jak ciasto się upiecze, pozostawiamy je w ciepłym urządzeniu. Gdy lekko się wystudzi, upuszczamy je na blat z wysokości ok. 30 cm, dzięki czemu wypiek nie opadnie. Biszkopt dzielimy na blaty i przekładamy je ulubionymi kremami np. czekoladowym. Ciasto można nasączyć niewielką ilością nalewki owocowej albo sokiem owocowym.
REKLAMA