Biszkopt, który nigdy nie opada. Wszystko to dzięki jednemu składnikowi, który nadaje mu niezwykłej lekkości. Poznaj przepis.
Biszkopt to najczęściej przygotowywane ciasto. Powinien zachwycać lekkością i delikatnością oraz być niezwykle puszysty, a przede wszystkim nie opadać po upieczeniu. Niestety jest to zmora większości domowych kucharzy, ale na szczęście jest na to świetne rozwiązanie. Okazuje się, że wystarczy dodać jeden składnik, a mianowicie jest nim mleko. Sprawi, że biszkopt nie opadnie, ale jednocześnie będzie obłędny w smaku i lekki niczym piórko. Poznaj najlepszy i sprawdzony przepis.
Biszkopt, który nigdy nie opada. Przepis
Składniki:
» 4 żółtka
» 4 białka
» szczypta soli
» 120 g cukru
» 1 opakowanie cukru wanilinowego
» 150 g mąki pszennej
» 40 ml mleka
» 40 ml oleju roślinnego
Przygotowanie:
Cukier wymieszaj z cukrem wanilinowym. Białka ubijaj mikserem z dodatkiem szczypty soli przez co najmniej 10 minut na najwyższych obrotach. Dodawaj stopniowo cukier, a potem dodaj żółtka i miksuj na niskich obrotach. Wlej mleko oraz olej, a na koniec wsypuj mąkę i wymieszaj delikatnie łyżką.
Przelej gotową masę do blaszki (18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a potem piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw biszkopt w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Gotowe, smacznego!