Brownie to ciasto bardzo czekoladowe, przygotowywane z ciemnej czekolady, jajek, masła i mąki. Mało kto wie, że wystarczy zamienić jeden ze składników, a będzie o wiele lepsze w smaku. Poznaj przepis.
Brownie przygotowuje się błyskawicznie, nie jest to wymagający wypiek. Wykonuje się go najczęściej z gorzkiej, ciemnej czekolady. Najlepiej smakuje lekko ciepłe z dodatkiem lodów. Warto jednak wyjść poza schematy i spróbować nieco innej wersji brownie. Wystarczy tylko zamienić pewien składnik, a smak tego ciasta nabierze zupełnie innego wymiaru.
Brownie czekoladowe – ten składnik sprawia, że jest przepyszne
Zamień gorzką czekoladę na mleczną – ten smak będzie tak pyszny, że brownie zniknie w kilka minut. Tę wersje uwielbiają wszyscy smakosze czekolady i nie tylko. Brownie z mlecznej czekolady jest bardziej delikatne, mniej gorzkie i bardzo czekoladowe. Warto spróbować tego patentu, bo w połączeniu z lodami to istny raj dla podniebienia!
Brownie z mlecznej czekolady – przepis
Składniki:
» 200 g czekolady mlecznej Milka
» 150 g masła
» 100 g mąki
» 2 jajka
» pół szklanki cukru
» 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Masło rozpuść na niewielkim ogniu, następnie dodaj czekoladę, a na końcu kakao. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą odstaw do przestudzenia.
Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę, a potem wlewaj przestudzoną masę czekoladową. Dodaj mąkę, następnie bardzo krótko miksuj – tylko do połączenia się składników!
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i piecz ciasto przez 30 minut. Idealnie upieczone brownie ma błyszczącą powierzchnię.
Podawaj z lodami lub bitą śmietaną i owocami. Smacznego!