Budyń jest jedną z przyjemniejszych form deseru, jakie można sobie tylko wyobrazić. Co ciekawe, jego kokosową wersję bez żadnego problemu przygotujemy we własnym domu.
Budyń jest nie lada gratką nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Okazuje się, że nie trzeba mieć zbyt dużych umiejętności kulinarnych, aby przygotować go we własnym domu.
Składniki:
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki
od 3 do 5 żółtek
1 łyżka cukru wanilinowego
wiórki kokosowe
500 ml mleka kokosowego (lub 400 ml mleka kokosowego i 100 ml wody lub zwykłego mleka
Sposób przygotowania:
Cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i żółtka mieszamy w rondelku. Stopniowo dodajemy mleko kokosowe i cały czas mieszamy. Podgrzewamy mieszankę do momentu, aż powstanie gładka masa. Podgrzewamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe.