Każdy, kto chociaż raz był w jednym z krajów bałkańskich mógł spróbować cevapcici, czyli wersji mięsa mielonego w formie podłużnych paluszków. Przepis na wykonanie tej potrawy jest bardzo prosty i nikomu nie sprawi problemów.
Składniki:
300 g mielonej wieprzowiny
300 g mielonej wołowiny
2 łyżki wegety
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku (lub 2 łyżki czosnku granulowanego)
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka majeranku
sól do smak
Sposób przygotowania:
Oba rodzaje mięsa dokładnie łączymy z misce. Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy, po czym dorzucamy do mięsa. Potem dodajemy wyciśnięty czosnek, słodką i ostrą paprykę, mielony kminek, majeranek, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy. Mięso wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Po tym czasie formujemy podłużne kotleciki i nadziewamy na wykałaczki lub szpadki (jeśli chcemy je ugrillować). Jeśli je smażymy, należy je dokładnie obracać z każdej ze stron. Gotowe kotleciki powinny być mocno zrumienione z każdej ze stron.