Chleb bananowy z pewnością zaskoczy każdego. Banany są bardzo zdrowe, mają dużą zawartość składników odżywczych. Dodaje się je do wykonania wielu potraw i deserów oraz chlebów. Oto najlepszy i prosty przepis!
Jedna kromka chleba bananowego ma około 196 kalorii, 2,6 grama białka, 32,8 grama węglowodanów oraz 6,3 grama tłuszczu, w tym 1,3 grama tłuszczów nasyconych. Właśnie dlatego banany często używane są jako składnik do upieczenie zdrowego i domowego chleba. Jak upiec domowy chlebek bananowy? Poznaj najlepszy przepis!
Przepis na chleb bananowy
Składniki:
– 4 duże dojrzałe banany
– 250 g mąki uniwersalnej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki soli
– 2 duże jajka
– 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
– 115 g miękkiego masła
– 3/4 szklanki brązowego cukru
– 80 g jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo: 100 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, a następnie wymieszaj. W innej misce ubij masło z brązowym cukrem, a potem dodaj jajka i jogurt naturalny. Miksuj, aż masa będzie gładka.
Obierz banany, pokrój w kółka, a następnie rozgnieć je widelcem lun blenderem. Dodaj też ekstrakt waniliowy i zblenduj ponownie, potem dodaj banany do miski z utartym masłem i wymieszaj. Powoli dodawaj porcjami mąkę i mieszaj, aż masa będzie gładka.
Po upieczeniu wyjmij chleb bananowy z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w temperaturze pokojowej przez 2 dni albo w lodówce do 1 tygodnia. Smacznego!
⇒ Jeśli lubisz piec chleby, to wypróbuj przepisu na chleb czekoladowy ⇐